Odată la muzeu

Ar fi o banalitate să spun că majoritatea dintre noi trăiesc doar cu momentul actual. Lucrurile de rutină, dar și efemere ne „umplu” cotidianul. Ochiul se deprinde cu culorile gri, mintea – cu „bancul Zilei”, iar auzul – cu „linia melodică” din trei note…

Ieșiți din rutină! Vizitați o expoziție de excepție, care se desfășoară (din păcate, în anonimat) la Muzeul Național de Artă al Moldovei. O parte din lucrările lui Ștefan Luchian, unul dintre cei mai mari pictori români din toate timpurile, sunt expuse într-o formulă largă, 26 de opere de pictură și grafică. Nu e nevoie să ai un ochi format pentru frumos ca să intuiești rafinamentul coloristic al celui supranumit „pictorul florilor”.
Multă vreme, moldovenii au fost văduviți de posibilitatea de a cunoaște operele pictorilor din Țară. Zilele acestea aveți o ocazie rară de a admira capodoperele reprezentative „Autoportret – un zugrav”, „Împărțitul porumbului”, „Florăreasa”, „Lăutul” ș.a. ale unui artist extrem de valoros, Ștefan Luchian.

P.S. A fost o onoare să-mi aduc modesta contribuție la desfășurarea acestui eveniment cultural. Sper să putem face o tradiție de a aduce la Chișinău artă din patrimoniul românesc și internațional.
Merită menționat aportul Muzeului Național de Artă al României, dar și al celor doi directori – Tudor Zbârnea și Călin Stegerean (la momentul lansării proiectului).