125 de elevi din 33 de licee, din 16 raioane din republică au participat la cea de-a IV-a ediție a evenimentului Profesioniști și Debutanți la 29 noiembrie curent, organizat de AO ”Junior Achievement Moldova” în colaborare cu Ministerul Educației al RM, Ministerul Tineretului și Sportului din Moldova, StarNet, Fundația Familia Sturza și Academia de Studii Economice a Moldovei.

”Profesioniști și Debutanți” (”Job Shadow Day” sau ”O zi de lucru în umbră”) presupune aflarea pe durata unei singure zile a unui sau a mai multor liceeni în cadrul unei companii/instituții sau organizații, aceștia devenind ”umbra” unuia dintre angajați. Astfel, elevii văd pe viu ce implică anumite specialități din domeniul ales, află despre responsabilități, îndatoriri și munca în echipă. Pe viitor, ei se vor putea orienta cu o mai mare ușurință în cariera profesională.

Anul curent, cei 125 de elevi au fost repartizați în cadrul a 20 de companii din țară, printre care: StarNet, BC Moldova Agroindbank, Leogrand Hotel&Convention Center, Panilino, Viorica Cosmetic, Magenta Consulting, Linella, Gas Union FenosaCoca-Cola, Moldova 1,Galaxia, Hotel Flowers, Orange, Moldcell, Daac Hermes, Voiaj International etc.

Festivitatea de încheiere a proiectului s-a desfășurat la Academia de Studii Economice din Moldova, unde au participat –Sergiu Stanciu, viceministrul al Tineretului și Sportului, Ludmila Stratuță, reprezentant StarNet, Tatiana Șevcenco, director Ad Astra. Despre secretele unei afaceri profitabile a vorbit Alexandru Golic, director restaurant Matryoshka.

”Consider că astfel de activități merită să se mai desfășoare, deoarece este o posibilitate de a obține cunoștințe despre diferite profesii și de a ne alege profesia dorită. În liceu, spre regret, nu se face orientare profesională”, a afirmat una dintre participante.

”Participarea la acest eveniment m-a ajutat enorm în determinarea obiectivelor profesionale, după finisarea studiilor, iar astfel de activități ”deschid ochii” elevilor, explicînd în ce constă un job și care sunt responsabilitățile unui angajat”, a adăugat un alt participant.

La final, elevii au afirmat că au fost mulțumiți de experiența de stagiere, deoarece au reușit să identifice abilitățile necesare exersării unei anumite profesii, alții au descoperit un nou domeniu, care le-a atras atenția și i-a fascinat, iar alții, datprită evenimentului, s-ua convins că trebuie să tindă mai departe spre ceea ce doresc să devină.

De menționat că ”Profesioniști și Debutanți” este o activitate care oferă tinerilor oportunitatea de a explora și de a înțelege diverse opțiuni de carieră, pentru a-și forma o părere corectă în ceea ce privește piața forței de muncă din Republica Moldova.