Acasă, un proiect înfiițat de fundația CCF Moldova și susținut de Fundația Sturza

La gazdă, în chirie, la neamuri, pe drumuri, într-un cuvânt – prin străini – cam asta e soarta multor familii, de cele mai multe ori mame singure, unica bogăție a cărora sunt copiii lor. La fel ca tine și ca mine, acești părinți vor să le ofere copiilor grija și dragostea lor, un loc pe care să-l numească ACASĂ, unde să se simtă în siguranță și să-și trăiască din plin copilăria.

Un loc pe care să-l îngrijească și, cum a spus o mamă a 2 copii mici, un loc unde doar ea va hotărî soarta familiei ei, fără a fi nevoită să pună nevoile altora în fața nevoilor copiilor ei.

Experiența ne-a arătat că în foarte multe cazuri lipsa unui loc de trai sigur face o femeie să ”accepte” să stea în casa unui concubin violent și alcoolic, să muncească pentru toată familia lui și să primească ea și copiii doar ocara și resturile; uneori crede că e o ”soluție” să-și trimită copiii de lângă ea ca să nu să se chinuie și ajung cu toții în chinuri, dar nu mai sunt alături…

Mulți visăm case frumoase și aranjate, care de multe ori costă bani foarte mulți. Dar ”foarte mult” e o noțiune relativă.

Știați că în satele mai îndepărtate poți găsi case mici și bătrânești, dar destul de îngrijite și cu sume de la 20 000 – 25 000 lei? În satele mai mari sau mai apropiate de trasee naționale și centre raionale casele pot fi procurate cu 60 000 – 70 000 lei? Pentru o mamă singură sau pentru o familie cu 4 copii mici sunt sume fabuloase, dar pentru noi toți, care putem împreună să-i sprijinim, cu contribuții personale, banii nu mai par atât de mulți.

Cu sume între 1 000 – 3 000 euro pentru o casă poți rezolva pentru totdeauna problema unei familii, poți ține grămăjoară toți copiii, poți readuce viața în satele noastre, poți crește copilăria ACASĂ.

În ultimii 7 ani, 22 de familii cu 63 de copii – uneori și 7 într-o familie – s-au mutat ACASĂ, s-au întors cu toții de la case de copii și internate și au început o altă viață.

Anul 2017 deja ne-a adus vești minunate. Proiectul ACASĂ este susținut de Fundația „Familia Sturza” cu spijinul căreia am procurat 2 case pentru 2 familii cu 4 copii, iar prin cofinanțare alături de autoritățile locale, fundația va contribui pentru procurarea altor două case pentru 2 familii cu 9 copii.

Pentru majoritatea anul 2017 va fi un an obișnuit, cu bune și rele, iar pentru Marina și cei doi copii ai săi va însemna un nou început, la fel și pentru ceilalți 11 copii, în vocabularul cărora va apărea cuvântul CASA NOASTRĂ.