In perioada 31 mai – 2 iunie 2013 in or.Lovech, Bulgaria s-a desfasurat primul Campionat balcanic la telegrafie-viteza, HST-2013 (The First Balkan High Speed Telegraphy Championship), care a intrunit peste 30 sportivi din tarile din regiune. Evenimentul a fost organizat de Federatia Bulgara de Radioamatorism, BFRA (Bulgarian Federation of Radio-Amateurs).

Republica Moldova a fost reprezentata la categoria Juniori U-16, de echipa Radioclubului “Simion Ciobanu” ER1KSC din or.Durlesti, compusa din 3 tineri sportivi ai liceului teoretic Hyperion, si instructorul Valentin Ciribas.

Iulian-Alexandru Schimbator, ER1CAF, elev in clasa a IX-a, a obtinut medalia de argint.

El este cel mai rapid telegrafist-junior din Moldova si are în palmaresul sau 5 campionate internationale, iar la evenimentul din acest an Iulian-Alexandru a batut propriul record.

Surpriza anului 2013 a venit din partea Laurei-Andrea Schimbator, ER1LAU, eleva in clasa a VI-a, care a obtinut medalia de bronz. Acesta este un rezultat inedit, tinaind cont de timpul restrins de pregatire in telegrafie, pe care l-a avut la dispozitie. Laura a devenit radioamatoare autorizata in vara anului 2012 in urma absolvirii cu succes a cursului de initiere in electronica si radiotehnica organizat de seful si fondatorul radioclubului ing.Andrei Ciobanu, ER1AC.

Victor Garbuz, ER1ADN, cel mai tinar radioamator autorizat din Moldova, s-a pozitionat pe locul 5 in clasamentul general al Campionatului, aceasta fiind cea de-a doua participare a sportivului la o competitie de nivel international.

Această participare a fost posibilă graţie suportului oferit cu generozitate şi dăruire de Fundaţia Familia Sturza (FFS).